De stilte strekt zich, als de tijd, tot in de eeuwigheid uit en als de Arabier spreekt, wie luistert er dan en welke vooronderstellingen beperken diens interpretatie van de woorden en beelden? We nemen niets waar zonder een enorme berg bagage die ons informeert of desinformeert [is dat niet hetzelfde?]. We kunnen niet waarnemen als neutrale subjecten, daarvoor zijn we te ver heen. Daaruit blijkt weer eens wat een gewoontedieren we zijn: we houden stug vol onszelf wijs te maken dat we 'objectief' kunnen zijn, alsof zoiets als objectiviteit echt bestaat.
We hebben (te) veel beelden voor deze plek/deze regio en evenzoveel namen, maar geen van alle zijn ze accuraat of adequaat: het Midden-Oosten, het Nabije Oosten, Noord-Afrika, de Magreb, de Levant, het Heilige Land, de Arabische wereld, de Moslimwereld, de Oriënt… We hebben te weinig namen voor de mensen in deze gebieden. In het niet-benoemen (niet erkennen) schuilt een zeker geweld, net zoals er impliciet geweld schuilt in de namen die we wèl geven, zoals 'terrorist' of 'gevangene'.
Als je een volk niet (h)erkent, bestaat het niet en wordt het ook als zodanig behandeld, of het nu gaat om individuen, gemeenschappen, culturen of landen. Deze plek is van oudsher in z'n uitbeelding zowel over- als ondergereproduceerd door bezoekers, veroveraars, 'bondgenoten' en door degenen die op doorreis zijn of zich hier voor een deel van hun leven vestigen. Deze uitbeeldingen zijn van ons afkomstig. We zijn betrokken bij deze constructies. Onze geschiedenissen zijn aanwezig en onze projecties liggen er diep in verzonken. 'Begrijpen' is uitgesloten, het 'subject' kan nooit worden 'gekend'. Op z'n hoogst kunnen we hopen op een beperkt begrip van hoe de situatie ter plekke is, een soort empathie en besef van de subjectiviteiten die hier spelen.
Dit 'programma' probeert een publiek te vinden voor uiteenlopend werk van gevestigde, amper bekende en totaal onbekende Arabische videomakers die in deze (onbenoembare) regio leven. Er zit ook werk bij van bannelingen, en van 'onteigenden', zoals de Palestijnse videomakers in en buiten de 'bezette gebieden'. Leven, verlies, liefde, geschiedenissen, territorialiteit, het falen van de gerechtigheid, thuis, geheugen, onderdrukking, macht, bezetting, verwaarlozing, afwijzing, verzet, jeugd, sekseverschillen, het lichaam, seksualiteit, geweld, ego, patriarchaat/autoriteitsdenken, representatie, retrospectie, fragmentatie, ontheemdheid, verbanning, anders-zijn, beeld, identiteit, innerlijke strijd, wilskracht, overleven, betrokkenheid en verantwoordelijkheid zijn de overheersende motieven. Al deze zaken komen aan bod in complexe bewegingen, enkelvoudige subjectiviteiten en een veelvoud aan methodologieën. Deze werken laten zich niet het zwijgen opleggen, laten zich niet negeren of wegvagen, maar spreken met de stem van de gemarginaliseerde ervaring; ze scheppen een beeld van een geschiedenis die wordt ontkend en geven inhoud aan iets bestaands, aan een concreet, discursief geheel van werken.